Vad är en idyll utan kärlek?

Skärmavbild 2016-02-04 kl. 11.58.46

Homs i Syrien, en gång en idyll

Jag blir mörkrädd för det Sverige vi lever i. Där egoismen och ens eget helt tagit överhand över empati och nyfikenhet på det nya.

Vi bor just nu i västra Göteborg. Min hemort, en vacker plats på jorden. Allt är ganska fridfullt och ordnat. Kanske för ordnat för min smak egentligen. (Efter åren i Ecuador saknar man livet på gatan) Och vi har blivit privilegierade att få hyra en lägenhet i ett hus, där våra barn kan springa ut på gräsmattan på sommaren, där vi har en promenad ner till vår lilla båt, där min familj bor nära allihop. Det är en idyll! Det som en gång var en liten enkel fiskeby har sakta men säkert vuxit till en överklass-plats. Här är husen svindyra  och vi kan bara drömma om att köpa ens ett radhus här och om det bor invandrare här så är det människor som lyckats ekonomiskt, vilket glädjer mig, för här behövs en blandning av människor.

Så läser jag i GP och på Facebook att nu rustar SD upp för att hindra asylboende i väster. Argument som att ”huspriserna kan gå ner” eller”det kommer bli som i Angered” och andra rasistiska kommentarer som speglar en rädsla för det okända, sprids som löpeld.

 – Nej för farao, blanda inte upp vårt vita fina med dessa människor. Gränsen går vid Tynnered, hör ni det! 

Jag blir bara matt och trött. Om ni för en sekund kunde stanna upp, lyssna på er själva och kanske se möjligheterna i det. Argument som att det kommer människor med onda avsikter håller inte. För överallt i vår värld finns det människor med onda avsikter, svenskar är också rötägg, de kommer också med, men utgör inte majoriteten! De flesta människor som kommer från t.ex Syrien är dock djupt traumatiserade och behöver omvärldens hjälp. De har lämnat allt de älskar, sin idyll på jorden, de lämnar för att hatiska ledare förstört och andra gått deras fotspår. De får fly över farliga hav, genom ett främlingsfientligt Europa och till sist hamnat i Sverige, där rasismen sprid som en löpeld. De möts av hat, ett hat de inte förstår och inte förtjänar. De är bara människor som vill överleva och komma vidare. Så stanna upp en stund, vänd på tanken och våga tänk, hur kan jag göra det bättre för dem, hur kan jag hjälpa dem vidare i livet?

Hat föder hat – kärlek föder kärlek, så enkelt är det!

Så om ert hus går ner i värde för att en människa från Syrien flyttar in bredvid, då måste det vara något fel i hela systemet. Människovärdet är väl ändå högre än ett hus. Eller?

Och vad är en idyll utan kärlek?

/Emma

5 tankar om “Vad är en idyll utan kärlek?

 1. Peter Welinder skriver:

  Att SD inte är bra är vi överens om. Vi är även överens att vi ska hjälpa och det gör Sverige. Så mycket att tom Sossarna har insett att vi inte klara mer. Var föds allt hat ? Jo , det är när man tappar greppet om situationer och låter mörka krafter ta över. Tyvärr börjar det bli så i Sverige. Varför stoppade annars Sossarna gränsen ?

  Att ta emot så här mycket människor med så mycket trauma kräver ansvar. Man måste dra en gräns för hur mycket man kan klara av. Hade vi stoppat invandringen i tid och kunnat hjälpa alla som kommit på ett värdigt och proffsigt sätt så hade aldrig detta hat kommit upp till ytan.

  Ingen kan påstå hoppas jag att det är en bra lösning som vi gjort fram till nu att det finns tiotusen tals människor som kommit till Sverige som ingen vet vem dom är eller var dom finns. Folk som packas ihop på boende där det knappt finns personal med varken utbildningen eller kunskap om dessa människors behov.

  Ska vi hjälpa dessa människor så ska vi göra det med kvalité , inte kvantitet.

  Med vänlig hälsning,
  Peter Welinder.

  • Hej Peter! Tack för din kommentar! Egentligen är jag inte den som drar igång såna här diskussioner, för jag känner mig otillräcklig i fakta och kunskap… Men nu har jag skrivit vad jag skrivit och ska därför försöka svara dig på ett bra sätt.
   Jag håller med om att politikerna inte gjort sitt jobb. Det är inte kvalitet som drivs i denna fråga alls. Jag tycker nog att med alla sina experter mm så borde man kunnat förutspå denna situation bättre och förberett allt, oberoende av vänster eller höger.
   Men nu är läget som det är och vi måste tillsammans göra det bästa av det. Därför tror jag att om vi möter dem med kärlek och en god vilja så kommer vi långt. Som det stod i GP idag, så är det mest ledsna ungdomar som saknar sina föräldrar, inte extremister som ska driva genom islam i Sverige mm.

   Om flyktingboende i Fiskebäck är ett steg till en lösning så står jag bakom det.
   Vi får börja från här och göra det bästa av det. Inte utgå från att allt ska gå åt skogen för att några flyktingbarn flyttar in i grannhuset.
   Mvh
   Emma

 2. Monica Gustafson skriver:

  Tack Emma för dina tänkvärda ord. Kram från Monica i Mullsjö.

 3. Aggie skriver:

  Hej! Jag hittade in här till er härliga blogg via Familjer på Äventyr och måste bara säga att jag är så inspirerad av er som familj. Jag tänker att Sverige behöver fler ”återvändare” som er, som har varit ute på äventyr, tar med er lite av andra länders kultur hit och kan vara ögonöppnare för alla oss andra. För Sverige behöver förändras. Egoismen har fått gro sig alldeles för stark och i dess kölvatten så har nyfikenheten för andra människor försvunnit, sorgligt men så sant. Många jagar status, jobbtimmar och pengar istället för att prioritera det viktiga, vänner, familj, ödmjukhet, empati och allt det där andra som behöver växa sig starkare för en varmare och omtänksammare värld.

  Lycka till med allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: