Avsnitt 4 – Montañita

familjer på äventyr Fyra saker vill Samuel påpeka…

 1. Jag kan surfa bättre än så, ha ha 
 2. I avsnittet framstår det som att vi gav dem pengar och sen fick vi en mark för det. Man kan också uppfatta att vår vänskap bygger på skuldkänslor som de känner. Så är det inte.Vi har aldrig bett eller ens i våra tankar önskat att vi skulle få en bit mark av vår vänner från Montañita. Vi gav pengar till operationen under en utsatt period då det var lågsäsong och minimal inkomst för familjen 2005. Sen lärde vi känna dem och kom dem väldigt nära. När vi kom tillbaka 2012 berättar Geovanni att de fått tag på en mark till sina barn en bit bort från deras hem och att han även styckat av en bit till oss för att vi är som en del av familjen. Marken fick Geovanni genom en laglig övertagning av en mark som stora delar av de lokala byborna fick från en icke existerande bank som gått i konkurs). Vi vet att alla kanske inte reagerat på inslaget men vi vill förtydliga detta. Vi tycker att det i en ömsesidig relation är viktigt att man både kan ge och ta emot för annars är det lätt att man hamnar i över- och underläge, en mottagare och en givare. Relationen mellan familjerna har varit lång men bör halveras tidsmässigt. Geovanni snurrade ihop åren lite, vi lärde inte känna dom för 21-22 år sen utan träffade dem första gången 2005, en väldigt lång tid men bör halveras. Att man väljer att klippa på detta viset väcker vissa funderingar, men man vinner inget på att va cynisk… vi är dom vi är, älskar Jipijapa, Montañita våra ecuadorianska vänner och Geovanni och Teresa och tror och hoppas att vi snart får träffas igen.  
    
 3. Vad gäller min barndomsskildring och beskrivning av Sigrids och min reaktion på avsked och uppbrott så kan jag bara bekräfta den känslan och de ord som beskrivs i avsnittet. Men känner att en viktig dimension saknas så här långt. Väntar fortfarande på en ”helhetlig” beskrivning av den, eftersom rotlösheten och avskeden bara är den ena sidan av ett och samma mynt. Programmet Familjer på äventyr visar så bra i sin helhet att gränsöverskridande också leder till ett otroligt rikt liv på relationer och erfarenhet som berikar, formar och skapar ett äventyr som i mitt fall format mig till gränsöverskridande kärlek… Jag skulle inte vilja byta mitt liv med någon.

Det som visas i rutan är bara en bråkdel av allt som spelades in under de veckor filmteamet var hos oss och mycket man sa har klippts ner och ihop till korta tankar om stora ämnen. Därför kan man bli frustrerad ibland när ens resonemang inte kommer med i sin helhet, utan blir hängande i luften… Återstår att se hur de knyter ihop detta 🙂

/Samuel

DSC_7042samuelsurf

Inspelning pågår

Annonser
Taggad , , , ,

13 tankar om “Avsnitt 4 – Montañita

 1. Aino Johansson skriver:

  Förstår och t.o.m. vet hur det blev mot hur det var. Hys ingen oro Samuel! Var själv med i en inspelning som SVT gjorde om några av våra ensamkommande barn boende på grupphemmet My Sing. De filmade oss varje dag överallt i ungefär sex veckor och sedan blev det bara en halvtimmes program. Tror att filmen hette ”Längtan” eller något sånt. Det handlade om barnens längtan här i Sverige efter sin mamma, pappa och syskon i Vietnam. Guds rika välsignelse till er familj! ❤️

 2. Martina skriver:

  Jag undrade när jag såg programmet om de hade klippt lite hårt, för ni nämnde väl inte att ni var där för 20 år sedan? Så jag trodde att de hade klippt bort den delen.
  Vad fint att ni fått en bit mark. Väldigt smart av era vänner för att få er att komma tillbaka dit fler gånger. Ni verkar vara så fina. Gillar att se på inslagen med er, ni är så lugna och glada och härliga!

 3. Ett liv I avsked – sorg! OCH återseenden – rikt!
  Härligt att få se er I Ecuador, vårt andra hemland.

 4. Sofia Einarsson skriver:

  Vi tycker verkligen ni verkar vara en underbar familj med en skön inställning
  till livet. Och vår bild av er , trots den klippta versionen är att ni verkat ha ett stort
  hjärta för andra och ger hopp. Vi ber för er och önskar er allt gott.
  Ni inspirerar oss genomTV rutan.

 5. Åsa Wikman skriver:

  Har precis hittat er blogg. Följer er hemresa på TV och vill bara säga: Tack! För att ni är så ärliga, så spontana och generösa med er själva. Jag blir så uppmuntrad av er. När jag såg reklamen med dopet i havet tänkte jag, det här kommer bli pinsamt. Inte. Ni rör er mellan högt och lågt, vitt och brett. Tack!

  • Tack Åsa. Det betyder mycket! Vi blev också nervösa när de valde det som öppningsscen för oss i programmet, men nu är vi glada att SVT valde att vars tydliga. Vi visste inte hur allt skulle mottagas, men hittills har många varit positiva. Vi är som vi är och hoppas det syns i tv. /Emma

 6. Ulrika skriver:

  Släpp oron inför känslan av att de inte visar ”den fullständiga versionen”. Vi se och känner det viktigaste: kärleken, omsorgen, glädjen och sorgen mellan er, vännerna och landet. Tack för att är med och ni är underbara❤️

 7. Ulrika skriver:

  Släpp oron inför känslan av att de inte visar ”den fullständiga versionen”. Vi se och känner det viktigaste: kärleken, omsorgen, glädjen och sorgen mellan er, vännerna och landet. Tack för att är med,ni är underbara❤️

 8. Emma skriver:

  Hej! Har precis hittat er blogg genom att jag blev helt fast i Svt-serien där ni är med. Kul att få följa en modern missionärsfamilj. Jag uppfattade inte alls det som att ni fått marken för att ni hjälpt till med operationen. Däremot undrar jag hur era resa bekostas? är det byborna som betalar för att ha Samuel som sin präst i sin församlingen eller är detta via kyrkan i Sverige? Är långt ifrån religiöst troende själv, och visste knappt att det fanns missionärer fortfarande. //Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: