Kära världsmedborgare

hola_mundo_silas

Ska försöka sätta ord på något som grott i mig länge!

Jag skäms över svenskar som tänder eld på tilltänkta flyktingboenden och jag skäms över er som reser till Greklands öar med flygblad i er hand som säger att de inte är välkomna till Sverige och ger det till människor som precis korsat ett hav, där tusentals tidigare dött för att nå fram. Och att ni gör det i mitt namn. Kan man stämma er för förtal?

Jag har lust att skrika ”ärthjärnor” ut i tomma intet. Vilka tror ni att ni är? Mer värda än andra? Har ni mer rätt till Världen mer än någon annan? För det är just det att vi bor på jorden. Vi kanske har nationaliteten: svensk, men kom inte och tro för en sekund att den är mer värd än någon annans!

Det kan komma en dag då vi faktiskt måste fly från vårt Sverige. Ja det låter långsökt, men som världen ser ut idag finns det inga garantier. Miljö, politik ja vad som helst kan vända fort och det vi trott var säkert och tryggt vänder oss ryggen. Vart flyr du då? Om vi stänger gränserna för de som behöver vår hjälp idag, varför skulle de öppna sina för oss när den dagen kommer?

Hälften av min familj har dubbel nationalitet, Samuel, Sigrid och Silas är ecuadorianer och det är jag glad för. Det känns som en trygghet den dagen vi kanske måste lämna allt här i Sverige. Då kan vi sätta oss på ett plan till vårt andra hemland. Vart kan du då fly?

Nu kanske du tänker att oj vad Emma är drastisk i sina tankar denna morgon, och så är det också. Jag vaknade för en stund sen med nyheten på min mobil att ännu ett tilltänkt flyktingboende bränts ner och blev heligt arg.

Vi är världsmedborgare, fatta det någon gång. Vi har en jord. Allt hänger samma. Bröder och systrar.

Vi kan inte stänga av det jobbiga och fortsätta som det regnar när vissa delar av världen står i brand och nu även Sverige. Ja det är en jobbig och pressad situation Sverige är i med flyktingströmmar större än vi kan hantera just nu. Men jag tror allt går, om vi vill. Om vi slutar vilja, det är då det blir problem.

Det finns så otroligt mycket att säga om detta men jag väljer att sätta punkt här. Du får gärna höra av dig till mig om du vill prata om ämnet.

Hoppas ni får en fin dag vänner! /Emma

2 tankar om “Kära världsmedborgare

  1. AnnaLena skriver:

    Emma, så SANT och väl formulerat! Nu på väg för att jobba en dag på ett HVB med unga grabbar, starka, rädda, driftiga, smarta, trasiga och fulla med möjligheter.. Frågan är vilken jordmån vi erbjuder dem. Stor kram och många varma hälsningar till din goa familj!

  2. Aino Johansson skriver:

    Jag älskar dig Emma! Bra skrivet från ett bedrövat gjärta! ❤️ Kärlek utan gränser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: