Det kan väl ändå inte vara meningen att det ska vara så här?

Skärmdump från UNHCRs hemsida.

Skärmdump från UNHCRs hemsida.

Pausar upp en stund i min väntan på att förlossning ska börja och drabbas av bilder från Medelhavet. Det kan väl ändå inte vara meningen att det ska vara så här? Den lilla pojken som ligger med ansiktet ner i sanden, han har drunknat påväg över det farliga vattnet och här sitter jag och vet inte riktigt vad jag kan göra.

Nu har vi varit här i Sverige i ca 3 månader och fått vila och bara vara i vår lilla bubbla. Jag ska ärligt säga att jag inte brytt mig om någon annan än min familj och mina vänner dessa månader, sista tiden i Ecuador gav vi allt till människorna där och sen tog min kraft slut. Men nu växer det där fröt i mig igen. Det kan väl ändå inte vara meningen att jag bara ska söka min lycka och de minas välbefinnande. Jag kan inte blunda längre för människor som lider av krig och som flyr för sina liv. Vissa hamnar här i Sverige. Så vad kan jag göra? Behöver lite hjälp, för jag vet inte vart jag ska vända mig. Skänka pengar till olika organisationer vet jag att jag kan, men vart kan jag vända mig här i Göteborg om jag vill hjälpa och möta människor som behöver mig?

Jag ställer mig helt fullt bakom politiker som har ett hjärta för människor på flykt. T.ex Angela Merkel eller Annie Lööf. Vi kan inte låta SD ta mer spelrum och utnyttja denna fruktansvärda situation som är just nu. Vi måste visa solidaritet med de minsta. Vågar vi se varje människa i statistiken? Vågar vi se värdet av varje själ? Eller blir det bara siffror och något långt borta som ställer till problem för vårt ”perfekta” Sverige?

Jag önskar så att jag hade mer kunskap och mer ingångar för att naturligt möta dessa människor. Efter åren i Ecuador, där människor för visso inte var på flykt, men som många gånger levde på existensminimum och kämpade varje dag lärde jag mig så mycket om varje människas innersta behov, efter mat och vatten så är det faktiskt att bli sedd. Att bara finns bredvid och lyssna och trösta är grunden till tillit och kanske det som gör att personen orkar ta nästa steg. Jag vill vara en medvandrare en medmänniska!

Men nu tillbaka till min verklighet. På söndag är det beräknat att vår lilla bäbis ska komma, den får gärna komma tidigare, för nu är det segt. På samma gång har Samuel börjat jobba och jag är ensam (har dock fantastisk hjälp från mina föräldrar och svärföräldrar) med två barn, därav den lille verkar ha kommit in i någon otroligt arg/besviken-period och inget man gör för honom passar. Säger bara; orka lite till 🙂

/Emma

2 tankar om “Det kan väl ändå inte vara meningen att det ska vara så här?

  1. Otto Ernvik skriver:

    I de flesta kommuner brukar flyktingsamordnaren söka med ljus och lykta efter kontaktpersoner/-familjer till nyanlända. En del behöver också godemän. Båda alternativen är roliga och stimulerande för båda parter, är min erfarenhet.

    Allt gott i fortsättningen.
    Otto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: