Annorlunda tonårsgrupp

I vår församling har sen vi kommit hit vuxit fram en ny slags tonårsgrupp. En grupp som liksom inte passar in i ett vanligt tonårsarbete. Vi har flera tonåringar som har barn. De finns med på våra samlingar men de har ju tagit ett stort kliv framåt i livet när de fick barn. Och det passar inte alltid att ta med ett litet barn på olika event m.m. De står inför helt andra frågor och behov än en vanlig tonåring. Men på samma gång är de vanliga tonåringar. Så hur kan vi möta dem?

Jag har fått ett stort hjärta för dessa unga mammor, som i sin nya roll blivit låsta i hemmen och med barnet. Medan pappan (om han finns med i bilden) kan fortsätta lite som han vill. På samma gång som de nu är föräldrar är de också tonåringar med sina behov och tankar. Deras graviditeter har aldrig varit direkt planerade, och plötsligt har de ett barn.

Tyvärr är tonårsgraviditeter väldigt vanligt här. I nästan varje college-klass finns någon tjej som är gravid. En gång frågade en tjej mig om det inte är så i Sverige? Jag svarade att man inte ser lika många gravida tonåringar som här, men kanske sker det fler aborter bland tonåringar i Sverige. Det vet jag faktiskt inte. Här är abort illegalt.

Det finns mycket att göra i dessa frågor. Mina två huvudfrågor är: hur kan vi förebygga tonårsgraviditeter, och hur ska vi som församling möta dessa unga föräldrar?
Den första frågan är den svåra! Den andra ska vi redan i morgon försöka bemöta. Då ska vi ha en ”mamma-barn” samling i kyrkan. Jag vill skapa en mötesplats för mammor, så att de kommer utanför hemmet och får ett forum där de kan samtala och få hjälp. Har två ”pilot-mammor” som kommer i morgon och det ska bli roligt att se vart det leder!

Om du har några tankar, erfarenheter eller känner till någon med kunskap inom området, hör av dig. Vi behöver all hjälp vi kan få!

Be gärna för denna grupp.

/Emma

En tanke på “Annorlunda tonårsgrupp

  1. AnnaLena skriver:

    Fint initiativ!
    När vi öppnar vårt hjärta & söker leder Gud.. ofta får vi bara små bitar i taget, är min erfarehet, men den vandringen – från hjärta till hjärta – är löftesrik..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: