Liv och död.

En annorlunda gudstjänst i församlingen La Victoria i Manta idag. Samuel hade sen flera veckor tillbaka fått en förfrågan om han kunde predika på dagens gudstjänst. Men allt blev lite annorlunda än någon hade tänkt. I stället för en ”vanlig predikan” fick han hålla en ”begravningspredikan”. Det hela är en mycket tragisk historia. I fredags kväll blev en ung kille ihjälskjuten bara en gata ifrån kyrkan. Killen har vuxit upp i församlingen, men lämnade kyrkan i tonåren. Hans släkt är med i La Victoria. Han var med i ett av gängen i Manta och vi vet inte exakt varför han blev mördad, men förmodligen var det någon slags uppgörelse.
Hans familj valde att ha begravningen, minnesstunden i församlingen, även om han lämnat kyrkan. När jag kom in i kyrkan och såg kistan med det öppna locket, fick jag en klump i magen. Där stod människor och tittade ner på ett ansikte, en kropp, som nyligen var full av liv. Men nu låg där. Död. Ett ungt liv som kastats bort, till vilken nytta?

Samuel fick i uppgift att predika evangeliet, för på gudstjänsten fanns flera av killens gängvänner med. Tror han var lite skakig innan, första ”begravningen” i Ecuador, i en församling som han inte predikat i innan och med en avliden som han inte visste mycket om. När gudstjänsten var slut bars kistan ut, utanför väntade ännu fler vänner, på sina motorcyklar. Alla gasade på och körde bredvid kistan som bars iväg av familj och vänner till kyrkogården. Vilken uppslutning.

Efter gudstjänsten samlades församlingen, ledningen ville förklara vad som hänt och varför dagens gudstjänst var en begravning. Det som många uttryckte, var att detta kanske var ett sätt att nå denna svåra grupp med budskapet om Jesus. Att genom denne killens död, öppna en dörr till deras värld. 

Be gärna för hans familj, som går igenom en tung tid nu.

/Emma

2 tankar om “Liv och död.

  1. Aino Johansson skriver:

    Vi ber för den drabbades familj och att våldet ska minska.

  2. AnnaLena skriver:

    Ber!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: