Tid för dop

Hilda

För ett par veckor sedan fick vi äran i la Divina Gracia att motta Hilda som ny medlem. Då döptes hon i en basäng i Jipijapa. Den höggravida Hilda hade svårt att ta sig längre bort än så. Eftersom avsaknaden av dopgrav är total, inte bara i vår församling utan i alla (vad jag vet), man får ju improvisera. Hilda har nu fött en liten pojk och är hemma och vilar. En sak som ni gärna får be för är att Hilda, som de allra flesta i Ecuador, gjorde kejsarsnitt och har nu upptäckt att två stygn gått upp. Med den värme som råder här finns det en uppenbar risk för infektioner.

562290_549688491730161_297660646_n

Bryan och Yandira

När vi kom hade Bryan precis kommit till församlingen. Genom Läraren och huvudledaren Mercy Reyes fick han kontakt med församling. Hans vittnesbörd om hur han fick möta Jesus är omtumlande. Igår när han vittnade i kyrkan om sitt liv sa han: ”Jag är bara 18 år men har upplevt så mycket svårigheter i mitt liv, mer än vad någon i min ålder borde”. Han är inte ensam om det tyvärr. Många här bär på mycket lidande, sår och sorg i väldigt tidig ålder.

Ett dop i Ecuador kan i många fall få långt större märkbara konsekvenser än i Sverige. Eftersom Ecuador i grunden är katolskt kan valet av troendedop, som familjemedlem, leda till att personen slängs ut ur familjen eller motarbetas. Ett dop här innebär också total överlåtelse till församlingsgemenskapen. Det är givet att personen ska engagera sig och inte längre endast leva för sin egen vilja. Yandira som genom Bryan under vår tid fått undervisning och deltagit på gudstjänsterna har till stor del fått möta detta motstånd från sin egen familj. Vi hoppas nu att vi på allvar, som församlingsfamilj kan ge dem de stöd de behöver för att möta vardagen, bed gärna för dom och det ansvar vi har fått som församling, att vi fullbordar det.

Igår åkte vi iväg med en liten grupp från församlingen till Puerto Cayo. Där döptes Bryan och Yandira. Solen sken och vågorna var starka. Glädjen i deras ögon gick inte att ta miste på.

DSC_9960_dop_www DSC_9922_dop_www

Pedernales

Om två veckor åker vi på församlingsresa till kuststaden Pedernales. I Pedernales finns det en förbundskyrka. De ska döpa men har ingen ordinerad pastor. Eftersom vi i La Divina Gracia ev ska döpa ca 3 personer till, så kom vi fram till att vi slår 3 flugor i en smäll. I Pedernales räknar man med att döpa 10 personer, det blir en fest att minnas. Pedernales har haft det kämpigt med en pastor som slutat och lämnat församlingen med problem. En ung ledare som kallas Jr och som heter José, leder församling. De har det kämpigt men gör vad de kan för betjäna församlingen. Jr stöttade vårt andra missionärspar som nyligen åkte hem till Sverige. Petter och Andrea jobbade i djungelområdet i ett samhälle som heter el Chaco. Bed gärna för den 28 april, dopfesten, för Jr och fru samt församlingen i Pedernales.

/Samuel

 

 

 

En tanke på “Tid för dop

  1. Aino Johansson skriver:

    Härliga nyheter både om Emma och det som hänt i församlingen — inte minst Hilda.
    Gud välsigne och beskydda er i fortsättningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: