Predikan, diarré en konstruktiv prövning

De gudomliga ingripandena , den enkla vardagen och det profetiska livet.

 

Tre dimensioner av den predikan jag höll i ”la iglesia la Santiago (Jakob församlingen) långt i södra Quito, kl 8.00.

Utgångspunkten för predikan var kap 2 i Johannesevangeliet. Håller på att förbereda en serie av predikningar ur hela Johannes för tiden i Jipijapaförsamlingen, ”la Divina gracia” (den gudomliga nåden)”.

Johannes ”ungdomen” möter Jesus, Johannes ”pensionären” skriver Johannesevangeliet. Ungdomliga känslor, bilder och överlåtenhet möter ålderdomlig vishet och kunskap i Johannesevangeliet, är det inte ett fantastiskt evangelium!

 

Predikan:

De tre dimensionerna i kap 2 uppenbaras i Jesus mänskliga, enkla relation till Maria, Jesu moder. Men också i relation till bröllopstjärnarna och Jesus egna syskon. Den andra dimensionen förklarar Jesus gudomliga ingripande genom vinundret. Men också ställningstagandet jämt emot lärjungarna och hans jordiska familj, för första gången visar Jesus sin gudomliga natur. Den tredje och sista dimensionen beskriver Jesus profetiska agerande, han sade:: ”ännu är inte stunden (timmen eller årstiden) inne”. Men Jesus mor driver fram en profetisk handling hos Jesus som vittnar om hans död, uppståndelse och liv.

Nästa stycke i Joh kap 2 handlar något passande om Påskfirandet och Jesus renande av templet. Jesus ger tillträde till det marginaliserade, på korset, genom hans död öppnar Jesus upp det allra heligaste rummet, Guds egna hjärta, för hela mänskligheten. Jesus blod öppnar för ett bröllopsfirande, ett evigt firande, en intim och äkta, helt överlåten relation med Jesus i Himlen och på Jorden.

Det ironiska är att dessa tre dimensioner återspeglar våran familjs liv i Ecuador (förmodligen inget sammanträffande). Det är så lätt att alltid skriva spännande, händelserika episoder i ens liv, fulla med segervisshet… speciellt som missionär, tror jag. Man känner den pressen. Men mitt i allt finns en vardag som varken är spännande eller segerrik. Min farmor dog för en vecka sedan och jag är på andra sidan ekvatorn, Hela familjen Gunnarsson (i Ecuador) har diarré. Snart ska jag lämna Emma ensam i Ecuador för att åka på begravning tillsammans med Sigrid i Sverige. Samtidigt gör Jesus profetiska saker i våra liv. Han förbereder våra sinnen hjärtan och kroppar för en tid i Jipijapa, för en tid av tjänande helt överlåtna åt honom och Hans verk. Prövningar är gott och Gud är God, han känner oss, som det står i kap 2 i Joh, för han har varit en av oss… Han känner vårt innersta, våra grundläggande behov och leder oss framåt till att tjäna vår nästa. Stora ord, ja, just nu finns det ingen tydlig gräns mellan diarré, avsaknad, sorg, segervishet och tjänande till vår näste i Jesu kraft.

 

/ Samuel

Annonser

2 tankar om “Predikan, diarré en konstruktiv prövning

  1. AnnaLena skriver:

    Kloka tankar. Du fångar överlåtelsens vånda, börda och stora glädje..Tack att du delar Samuel. Är hos er i tanke och hjärta. Ses snart! Stor kram till er alla/AL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: